Cea de-a VII-a ediţie a Cursului anual Boli Cardiace Ereditare, s-a desfăşurat în perioada 21-22 aprilie 2023, la București, înregistrând următoarele cifre:
Evenimentul se va desfăşura la Hotelul Pullman din Bucureşti. Vă invităm să vă înscrieţi la curs!
Taxa unică de participare: 50 RON
Robert Adam (Romania)
Eloisa Arbustini (Italy)
Laura Antohi (Romania)
F.W. Asselbergs (Netherlands)
Cătălin Badiu (Romania)
Carmen Beladan (Romania)
Ştefan Busnatu (Romania)
Mihai Bica (Romania)
Mihnea Casian (Romania)
Eliza Cinteză (Romania)
Philippe Chevalier (France)
Adela Chiriţă Emandi (Romania)
Domenico Corrado (Italy)
Ioan Mircea Coman (Romania)
Thibaud Damy (France)
Perry Elliott (UK)
Bogdana Fetecău (Romania)
Pablo Garcia Pavia (Spain)
Carmen Ginghină (Romania)
Adrian Giucă (Romania)
Ruxandra Jurcuţ (Romania)
Juan Pablo Kaski (UK)
Meral Kayikcioglu (Turcia)
Ştefania Magda (Romania)
Leonard Mandeş (Romania)
Andreea Marcu (Romania)
Sebastian Militaru (Romania)
James Moon (UK)
Gabriela Neculae (Romania)
Iacopo Olivotto (Italy)
Sebastian Onciul (Romania)
Antonis Pantazis (UK)
Bogdan A.Popescu (Romania)
Lucian Predescu (Romania)
Raluca Rancea (Romania)
Viorica Rădoi (Romania)
Roxana Rimbaş (Romania)
Monica Roşca (Romania)
Radu Sascău (Romania)
JP van Tintelen (Netherlands)
Andreea Vasile (Romania)
Dr. Robert Adam este medic rezident cardiologie în cadrul IUBCV Prof. Dr. C. C. Iliescu, cu pregătire specială în cadrul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare pentru evaluarea şi managementul pacienţilor cu boli cardiace ereditare, dar şi în imagistică avansată. Doctorand în cadrul aceleiaşi clinici, având ca temă de studiu amiloidoza cardiacă, dr. Adam este şi asistent universitar, beneficiind de un stagiu de cercetare de un an în imagistica prin rezonanţă magnetică cardiacă, în cadrul Barts Heart Centre, Londra.
Dr. Laura Antohi este medic clinician cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C.Iliescu” din București, România, lucrând la secția de terapie intensivă cardiacă, încă de la terminarea rezidențiatului. În prezent este doctorand, principalul domeniu de cercetare fiind evaluarea hemodinamicii la pacienții cu insuficiență cardiacă. De asemenea, este absolventă a celui de-al 3-lea Curs postuniversitar de insuficiență cardiacă organizat de Universitatea din Zurich și Asociația pentru insuficiență cardiacă a Societății Europene de Cardiologie și a primit un master cu „Programul de formare în cercetare globală în dezvoltarea medicamentelor pentru insuficiența cardiacă” de la Universitatea din Brescia, avându-l ca director de curs pe prof. M. Gheorghiade.
Professor Arbustini is graduated in Medicine and specialized in Cardiology, Pathologic Anatomy and Genetics. She is Director of the Centre for Inherited Cardiovascular Diseases and of the Transplant Research Area of the IRCCS Foundation, University Hospital, Policlinico San Matteo in Pavia, Italy. Her research activity includes: clinical and molecular genetics of cardiovascular diseases (heritable cardiomyopathies and aneurysmal connective tissue) and non-cardiovascular syndromic and non-syndromic disorders (inherited lung diseases, familial cancer); pharmacogenetics; gene expression; pathology of cardiovascular diseases and
transplanted thoracic organs.
Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este medic primar chirurgie cardiovasculară şi şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Doctorul Badiu s-a format la Deutsches Herzzentrum Munchen/ Germania şi este specializat in chirurgie cardiacă miniminvazivă, plastii valvulare şi reconstrucţii de rădăcină aortică cu păstrarea sau plastia valvei aortice.
Am absolvit facultatea de medicină în cadrul universităţii Cambridge în 2018. Din 2019 m-am intors în România şi sunt medic rezident în specialitatea cardiologie, anul III în cadrul IUBCV "Prof. Dr. C.C. Iliescu".
CARMEN CRISTIANA BELADAN a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca. În prezent este medic primar cardiolog la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”, doctor ȋn medicină, şef de lucrări la Catedra de Cardiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti şi membră a echipei laboratorului de ecocardiografie EUROECOLAB.
Dr. Ștefan Busnatu - medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, Șef lucrări și Prodecan la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București(UMFCD).
Susține și încurajează inițiativele locale și naționale de inovare și colaborare în domeniul medical, fiind Coordonatorul Centrului de Inovație și eHealth al UMFCD și Consilier onorific pe digitalizare al Ministrului Sănătății. A fost și este implicat direct in proiecte europene de inovație în domeniul sănătății, precum FP7 FI-STAR, H2020 InteropEHRate și vCare, proiecte care vizează crearea de soluții digitale, cu scopul de a face pași mari către o calitate mai bună a vieții pacienților.
Rezident cardiologie în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” și doctorand, coordonat de prof. Jurcut Ruxandra, concentrându-se pe rolul imagisticii multimodale în bolile sistemice mediate imun, afectarea cardiovasculară, în special scleroza sistemică și sindromul Sjögren. Pasionat de amiloidoză, participând la studiul „Depistarea amiloidozei cardiace ATTR la pacienții vârstnici cu stenoză aortică moderată și severă”. Convingător ferm că imunologia, genetica și big data sunt următoarea frontieră în cardiologie
- Full Professor of Cardiovascular Medicine, University of Padova Medical School, Padova
- Director, Inherited Arrhythmogenic Cardiomyopathy & Sports Cardiology Unit, Department of Cardiac, Thoracic and Vascular Sciences, University of Padova Medical School, Padova, Italy
- Past-president of the Section of Sports Cardiology of the European Society of Cardiology
- Past-president of the Italian Society of Sports Cardiology
- Over 400 peer-reviewed publications in Cardiological journals (including New England Journal of Medicine, Lancet, Circulation and Journal of American College of Cardiology)
- Current Scopus h-index =93
Invited Faculty to European and North-American Centres and Symposia.
- Fellow and Member of National and International Societies.
- Reviewer of most major Cardiological Journals (including NEJM, JAMA, Lancet, Circulation, Journal of the American College of Cardiology, and European Heart Journal)
- Major research interests include: Epidemiology, pathology and pathophysiology of sudden death in young people and athletes; Genetic and morphologic basis of inherited conditions at risk of arrhythmic sudden death; Preparticipation screening strategy for identification of cardiovascular diseases at risk of sudden death during sports; Interpretation of athlete’s ECG; Criteria for diagnosis of Arrhythmogenic Cardiomyopathies; Value and limitation of electrophysiologic evaluation in inherited cardiomyopathies and cardiac ion channel diseases; Implantable cardioverter defibrillator, therapy for prevention of sudden arrhythmic death in inherited cardiomyopathies and cardiac ion channel diseases.
Dr.Adela Chiriţă-Emandi, este medic specialist Pediatrie şi Genetică Medicală, Asistent Universitar la Disciplină de Genetică a Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeş”, Timişoara (UMFT). Este medic genetician în cadrul Centrului Regional de Genetică Medicală Timiş din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timişoara, un Centru European de Referință în rețeaua ERN ITHACA (European Reference Network on Rare Congenital Malformations and Rare Intellectual Disability). Este parte din echipa Centrului de Medicină Genomica din UMFT, coordonată de Prof Dr Puiu Maria. Principalele interese sunt genetica clinică, genetica moleculară în bolile rare.
Experienţa în domeniul cercetării: mai mult de 30 de lucrări ştiinţifice publicate în calitate de autori principal sau coautor în reviste internaţionale (inclusiv în revistele The Lancet şi Nature), autor la mai multe cărţi și capitole de carte, prezentări la conferinţe naţionale şi internaţionale. De asemenea este coordonator sau membru în proiecte de cercetare, finalizate sau în derulare, din domeniul obezității şi a bolilor rare. Este unul din Vicepreşedinţii Societății Romane de Genetică Medicală, şi membru European Society of Medical Genetics ESHG.
Conf Dr Eliza Cinteză este absolventă a Facultăţii de Medicină din Bucureşti (2000). A urmat programul de stagiatură, rezidenţiat (Pediatrie), al doilea rezidenţiat (Cardiologie), urmând in paralel si etapele universitare care au permis atingerea pozitiei curente de Conferentiar Universitar in cadrul Disciplinei Pediatrie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “MS Curie” fiind numita Coordonator Rezidentiat Pediatrie din 2015, ulterior Coordonator Rezidentiat Cardiologie Pediatrica.
Pregatirea in Pediatrie, Cardiologie, Ecocardiografie, Cardiologie Interventionala, Boli Congenitale Cardiace a fost perfectionata in cadrul burselor si vizitelor de studiu la Policlinico San Donato (Milano, Italia, 2007, 2013, 2014), Evelina Children’s Hospital (Londra, Marea Britanie, 2010), Bad Oyenhausen, Germania (2012), Ospedale Bambino Gesu (Roma, Italia), Ospedale “Orsola Malpighi” (Bologna, Italia, hipertensiune pulmonara, 2015), Memorial Children’s Hospital (Varsovia, Polonia, 2017), Lund University Hospital (Lund, Suedia, 2019).
Domenii de interés: hipertensiunea arteriala la copil si factorii de risc cardiovasculari (Doctor in Medicina 2009), Cardiologie Interventionala (initiatoarea si promotoarea Programului National de Cardiologie Interventionala pentru Boli Congenitale Cardiace la Copil, atestat national in Cardiologie Interventionala, pana in prezent peste 150 de interventii ca prim operator), hipertensiunea pulmonara (grant de cercetare al UMF “Carol Davila”), bolile congenitale cardiace (Atestat European de Ecocardiografie in Boli Congenitale cardiace), ecografie transesofagiana (Atestat National), Ecografie vasculara (Atestat National), ultrasonografie generala (Atestat National).
Experienta acumulata a contribuit la editarea Esentialului in Cardiologia Pediatrica si la scrierea a peste 30 de capitole de carte, peste 90 de articole, peste 80 de invitatii ca lector la cursuri si congrese nationale si internationale, 14 premii obtinute pentru lucrari prezentate la congrese.
In prezent este Presedinte al Grupului de Lucru de Cardiologie Pediatrica si Boli Congenitale Cardiace al Societatii Romane de Cardiologie.
MD PhD
Head of the French Referral Center for Cardiac Amyloidosis
Past president of French Heart Failure and Cardiomyopathy Group of the French Society of Cardiology and European Heart Failure Association.
Department of Cardiology, Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, Paris, France
Professor Damy’s main field of interests are heart failure and amyloidosis, extending from its epidemiology and physiopathology through to its diagnosis and treatment. His particular current interests include early cardiac diagnostic markers, from biology to imaging. He is a co-author of more than 2000 articles (half of them focusing on amyloidosis).
Thibaud Damy qualified in medicine at the University of Paris XI, Paris, France, in 1996. After a period of postgraduate cardiology training in several Parisian hospitals, he specialised in heart failure and cardiomyopathy and obtained his PhD on the effect of nitric oxide on heart failure at the University of Paris VII. Professor Damy subsequently took up a position as Senior Lecturer in Cardiology and Honorary Consultant Cardiologist at Henri Mondor Hospital, Créteil, France, and later as Senior Research Fellow at the Academic Cardiology Department of Professor John G Cleland at the University of Hull, Hull, UK. In 2011, he was appointed Professor in Cardiology and became the Head of the Heart Failure and Cardiomyopathy unit at Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, Paris, France.
In 2009, Professor Damy created the “Mondor Amyloidosis Network”, which involves all the clinical facilities for the diagnosis and treatment of amyloidosis, in addition to a clinical research team. It rapidly became an important multidisciplinary network involving more than 40 healthcare professionals in the hospital. In 2014, they created the GRC Amyloid Research Institute. Since 2010, more than 5.900 patients have been referred to the centre for suspicion of cardiac amyloidosis and more than 2100 had a diagnosis confirmed. Professor Damy and his team created a wide educational programme to improve the knowledge and quality of life of the patients: Amylo Patient Education Program (Amylo-PEP). In 2017, the Mondor Amyloidosis Network was appointed as referral centre for cardiac amyloidosis by the French Health Ministry.
Professor Perry Elliott MBBS; MD; FRCP; FESC; FACC
Director | UCL Institute of Cardiovascular Science
Consultant Cardiologist | Barts Heart Centre
Chair European Heart Academy | European Society of Cardiology
Executive Editor | European Heart Journal
President | Cardiomyopathy UK
Chairman | International Cardiomyopathy Network (ICoN)
■Medic rezident cardiologie anul IV în cadrul IUBCV "Prof. Dr. C. C. Iliescu", București;
■Activitate clinică și de cercetare, cu interes particular pentru bolile cardiace genetice, desfășurată în cadrul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare în cadrul IUBCV;
■Licențiată UMF "Carol Davila", București cu titlul lucrării "Afectarea cardiovasculară în boala Marfan" sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Ruxandra Jurcuț;
■Formator personal medical în cadrul proiectului național PediDiab 2018- 2020.
Dr. Garcia-Pavia este cardiolog consultant la Departamentul de Cardiologie al Spitalului Universitar Puerta de Hierro din Madrid, Spania. Este responsabil de Unitatea de Insuficiență Cardiacă și Boli Cardiace Ereditare. Aceasta este concepută ca o unitate de referință națională pentru bolile cardiovasculare ereditare de către Ministerul Sănătății din Spania. De asemenea, aceasta a fost desemnată de către Comisia Europeană drept centru european de referință pentru afecțiuni cardiovasculare rare.
Domeniile sale de cercetare includ insuficiența cardiacă, amiloidoza și cardiomiopatiile. După ce și-a terminat pregătirea în cardiologie în Madrid, dr. Garcia-Pavia a urmat o bursă de cercetare clinică la Unitatea de Boli Cardiovasculare Ereditare la The Heart Hospital (University College of London). Anterior, a întreprins activități de cercetare în laboratoarele specializate în genetică la: Universitatea din Chicago, Universitatea Complutense și Universitatea Autonoma.
Dr. Garcia-Pavia este prim-autorul documentului de referinta privind diagnosticul și tratamentul amiloidozei cardiace elaborat de ESC in 2021 și este membru în comitetul de conducere a mai multor studii clinice aflate în curs de desfășurare pe teme precum amiloidoza cardiacă TTR și cardiomiopatiile genetice. El este de asemenea, fost membru al Consiliului ESC pentru cercetare fundamentală, fost membru al grupului de lucru ESC privind bolile miocardice și pericardice și fost președinte al grupului de lucru al Societății Spaniole de Cardiologie privind bolile cardiace ereditare. A publicat peste 160 de articole in reviste consacrate, inclusiv European Heart Journal, J Am Coll Cardiol, Circulation, Nature Communications, Nature Medicine și The Lancet.
Medic specialist cardiolog, Profesor de cardiologie la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu” Bucureşti
A condus 11 ani Clinica de Cardiologie a Institutului obţinând victorii deosebite şi o seamă de premii.
A iniţiat şi condus 21 de doctorate şi mai are încă de lucru la 5 lucrări.
A condus Societatea Română de Cardiologie – ducând-o pe culmi înalte de progres.
Face parte din Societăţi Internaţionale şi Naţionale de Cardiologie – ca de exemplu Societatea Europeană, American College of Cardiologie, Societatea Franceză, Societatea Indiană şi altele.
Are elevi, prieteni – toţi cardiologi din ţară.
Dr. Adrian Giuca este medic rezident cardiolog in cadrul celui mai mare centru cardiovascular din Romania - Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti. Domeniile sale de interes sunt reprezentate de imagistica multimodală aplicată în sfera valvulopatiilor, a insuficienţei cardiace, a cardiomiopatiilor, dar şi de cardiologia intervenţională.
Actualmente işi desfăşoară pregătirea în departamentul “Hart Long Centrum” al Leiden University Medical Center, Leiden, Olanda, axându-se pe ecocardiografie transtoracică, transesofagiană în situaţii clinice particulare, indeosebi in managementul si ghidarea interventiilor structurale cardiace, efectuate in laboratorul de cateterism cardiac (MitraClip, TriClip, Cardioband, TAVR).
Medic primar cardiolog la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”
Profesor Universitar UMF „Carol Davila”
Coordonatorul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare din cadrul IUBCV, membru al reţelei europene GUARD-Heart dedicată bolilor cardiace rare şi complexe.
Dr. Kaski este Conferenţiar de cardiologie pediatrică la Institutul UCL de științe cardiovasculare și consultant cardiolog pediatru la Spitalul Great Ormond Street (GOSH), Londra, Marea Britanie. El este directorul Centrului GOSH pentru Boli Cardiovasculare Genetice, cel mai mare centru din Europa dedicat investigării și gestionării afecțiunilor cardiace moștenite în copilărie. Interesele clinice și de cercetare ale doctorului Kaski se concentrează pe caracterizarea clinică și genetică a bolilor cardiovasculare moștenite și a morții subite cardiace în copilărie și a câștigat Premiul Tânărului Investigator pentru Științe Clinice de la Societatea Europeană de Cardiologie în 2008 pentru munca sa pe baza genetică a cardiomiopatie hipertrofică pre-adolescentă. El este actualul președinte al Grupului de lucru al Asociației pentru Cardiologie Europeană Pediatrică (AEPC) pentru genetică, științe de bază și boli miocardice și este membru al Comitetului executiv al Programului de înregistrare a cardiomiopatiei și miocarditei Societății Europene de Cardiologie (ESC) și al Consiliului ESC Genomică cardiovasculară. El conduce un consorțiu internațional pediatric HCM de peste 45 de centre, care a fost responsabil pentru dezvoltarea primului model de predicție a riscului de moarte subită pentru HCM în copilărie
Dr. Stefania Lucia MAGDA, MD, PhD, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”
Spitalul Universitar de Urgență București, Secția Cardiologie
Președinte al Grupului de lucru pentru ateroscleroză și aterotromboză
Societatea Română de Cardiologie
Dr. Leonard Mandeş işi desfăşoară activitatea ca medic specialist în cadrul Departamentului de Electrofiziologie şi Pacing al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din anul 2017, unde participă la implantul şi programarea de dispozitive precum stimulatoare cardiace (uni/bicamerale), defibrilatoare interne, terapie de resincronizare cardiacă, loop recorder şi la proceduri de aritmologie intervenţională precum studiul electrofiziologic şi ablaţiile de aritmii. Domeniile de interes cuprind electrofiziologia şi implantul de dispozitive cardiace (in special tratamentul aritmiilor prin ablaţie clasică si ablatie ghidată electroanatomic), imagistica cardiaca (ecocardiografia transtoracica şi ecografia intracardiacă) evaluarea pacientilor cu sincope (testul mesei inclinate, dispozitive de tip loop recorder).
Sunt student doctorand în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi medic rezident cardiolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Activitatea mea clinică se concentrează pe domeniul cardiomiopatiilor, iar activitatea mea de cercetare are în centru diagnosticul etiologic specific al cardiomiopatiilor, subiect ce reprezintă însăşi tema tezei mele de doctorat
Sebastian Militaru este medic cardiolog si asistent universitar cu specializare in imagistica cardiaca multimodala si boli cardiace genetice, fiind coordonatorul acestor domenii in cadrul Spitalului Clinica Judetean de Urgenta si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.
Medic rezident cardiologie în cadrul IUBCV Prof. Dr. C. C. Iliescu, cu activitate clinica si de cercetare în cadrul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare sub indrumarea Prof. Univ. Dr. Ruxandra Jurcut. Prezinta un interes pentru evaluarea şi managementul pacienţilor cu boli cardiace ereditare, cu accent pe bolile infiltrative ale miocardului.
Prof. Iacopo Olivotto este coordonatorul Departamentului de Cardiomiopatii și profesor asociat de medicină cardiovasculară la Spitalul Universitar Careggi din Florența, Italia. În ultimele două decenii, principalele sale interese clinice și de cercetare au inclus diferite aspecte ale cardiomiopatiilor, cu accent în special pe cardiomiopatia hipertrofică (CMH), incluzând predictorii clinici de evoluție si prognostic ai bolii, aritmiile, managementul medical și chirurgical, imagistica avansată și testarea genetică, studii translaționale privind contractilitatea miofilamentelor cardiac și electrofiziologia celulară. Aceste linii de cercetare au avut un rol esențial în crearea unei rețele multidisciplinare în continuă creștere, care conectează echipa de specialiști ai dr. Olivotto cu instituții de prestigiu din întreaga lume. Prof. Olivotto a fost implicat în proiectarea și implementarea unor studii randomizate ce cercetează cardiomiopatiile genetice, fiind de asemenea investigatorul principal al studiului Explorer HCM, recent publicat. Acesta este coautor în peste 200 de lucrări științifice în reviste internaționale de prestigiu. Este cofondator și membru în consiliul de administrație al Sarcomeric Human Cardiomyopathy Registry (Share) și ICON (International CartiiomyOpathy Nenvork)
Medic specialist cardiolog, cu certificare europeană nivel 3 în rezonanță magnetică cardiovasculară. Șef de lucrări UMF Carol Davila, dr. Sebastian Onciul este specializat în diagnosticul imagistic non-invaziv al bolilor cardiovasculare. S-a format în Marea Britanie în domeniul Rezonanței Magnetice Cardiovasculare și are experiență în evaluarea imagistică multimodală a cardiomiopatiilor genetice. Este co-editor al Ghidului de buzunar pentru Rezonanța Magnetică Cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie (ESC) /Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară (EACVI).
Dr Antonis Pantazis is a Consultant Cardiologist and Clinical Lead for the Cardiomyopathy and the Inherited Cardiovascular Conditions Service at the Royal Brompton and Harefield Hospitals in London. The service covers all areas of the Inherited Cardiovascular Conditions, from foetus to adult, from the genetic diagnosis to deep phenotyping and from medical treatment to advanced interventions including a state-of-the-art interventional programme for the management of Left Ventricular Outflow Tract Obstruction in Hypertrophic Cardiomyopathy. His clinical research is focused on the clinical phenotype of cardiomyopathies, such as Hypertrophic Cardiomyopathy, Arrhythmogenic Cardiomyopathy, Dilated Cardiomyopathy and Non-Compaction Cardiomyopathy, their genetic causes and the use of cardiac imaging for the clinical evaluation of the diseases. He also has a special interest in heart conditions in athletes, who may present with cardiomyopathy. Dr Pantazis is the Chairman of the nucleus of the European Society of Cardiology Working Group on Myocardial and Pericardial Diseases.
Bogdan A. Popescu este profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România. Este sef sectie cardiologie si director al laboratorului de ecocardiografie de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. C. C. Iliescu” din Bucuresti.
El a publicat peste 180 de lucrări științifice în reviste revizuite de colegi și mai mult de 25 de capitole de carte și cărți în cardiologie și imagistica cardiacă. Principalele sale domenii de interes de cercetare sunt funcția miocardică/insuficiența cardiacă, cardiomiopatii, bolile valvulare ale inimii.
Este Imediat Past-Președinte al Asociației Europene de Imagistică Cardiovasculară și Președinte ales al Societății Române de Cardiologie.
Medic primar în specialitatea Genetică Medicală cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, angajată la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, membră a Societății Române de Genetică Medicală, cu competențe în interpretarea testelor genetice cele mai recent apărute pe piața română și internațională, oferă consult și consiliere genetică, inclusiv în centrul medical Personal Genetics. De asemenea este implicată în formarea minților tinere de la UMF ”Carol Davila” în funcția de Șef de Lucrări, în cadrul catedrei de Genetică Medicală. Dornică de cercetare în domeniul geneticii medicale și creșterea calității actului medical în această specialitate. Stăpânește aptitudini de comunicare și colaborare cu diverse alte specialități medicale în vederea tratării și dispunerii de management personalizat pentru bolnavii cu patologii rare, în special cei din sfera oncologică, care necesită cunoștințe avansate în oncogenetică.
Dr. Raluca Rancea este medic primar cardiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
Sfere de interes:
Este coordonatorul local al programului de hipertensiune pulmonara și doctorand cu tema afectării cardiace secundare bolilor de țesut conjunctiv.
Studii: 1984-2000 Facultatea de medicină Generală, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti
Titluri ştiinţifice: Doctor in medicină Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti (2016); Şef de lucrări Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti (2016)
Experienţa profesională: 2001-2007 Rezidentiat in cardiologie, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”; 2008 Specialist cardiolog, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”; 2015 Coordonator al departamentului de ecografie de stres, Euroecolab, Laborator al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” cu reacreditare europeana in ETT, ETE, si ecografie de stres in ianuarie 2015; 2017 Medic primar cardiolog, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”
Atestate: Atestat national in ultrasonografie vasculara (2009); Atestat in ecografie de stres (Liege, Belgia, 2010); Certificare europeana in ETT (Amsterdam, 2013); Atestat national in ecocardiografie speciala (ETE si stress, 2014)
Burse de cercetare: 2007 Bursa de cercetare in cardiologie, oferita de Asociatia pentru Cercetare in Cardiologie, Pordenone, Italia (1an); 2009 Bursa de cercetare in cardiologie, oferita de Societatea Romana de Cardiologie (bursa in ecografie de stres, Belgia, Liege – 1 an)
Publicatii si activitate stiintifica: 35 articole full-text publicate in jurnale cotate ISI-Indice Hirsch: 18, ISI Thomson; citari ISI peste 1100; Autor a 11 capitole de carte; autor a unui capitol in EACVI Textbook on echocardiography (2016); Speaker invitat la Congresul National de Crdiologie (din 2006), Congresul European al Asociatiei Europene de Imagistica (EACVI) (din 2012), Congresul Mondial de Ecocardiografie si alte Tehnici Imagistice (2014); Membru al echipelor de cercetare in studii multicentrice (NORRE, SUCCOUR, ISCHEMIA, COT Registry – EORP, EUROENDO Registry, EACVI AFib Echo Europe Registry, EMPEROR) si granturi nationale de cercetare; Membru in comitetul de peer-review (Cardiovascular Ultrasound si Acta Cardiologica)
În prezent sunt coordonator al Laboratorului de Ecocardiografie din Unitatea de Cercetare a Departamentului de Cardiologie, de la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti, laborator acreditat European si de catre Academia de Științe Medicale. Acest laborator oferă suport pentru două cursuri educaționale, în care sunt implicata ca lector: evaluarea ecografica vasculara si transesofagiană și noi tehnici ecocardiografice (3D, STE și DTI). Sunt, de asemenea, coordonator al echipei de amiloidoză din departamentul nostru, cu 2 granturi multicentrice nationale, active în domeniul amiloidozei, membru al consiliului de evaluare stiintifica pentru 6 reviste ISI și expert evaluator in cercetare pentru CNCSIS și Comisia Europeana ( la distanță / la fața locului) ( București / Bruxelles).
Medic primar Cardiologie,
Sef Laborator Explorări Funcționale Neinvazive la Institutul de Boli Cardiovasculare " Prof. Dr. George I M Georgescu" Iași;
Conferențiar Universitar la UMF "Gr. T. Popa" Iași.
Sunt medic rezident cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Scopul meu principal este să-mi perfecționez cunoștințele privind studiul cardiomiopatiilor, in special in etiologia cardiomiopatiilor.